دیابت حاملگی

دیابت حاملگی

دیابت حاملگی یا دیابت بارداری چیست؟ دیابت بارداری زمانی اتفاق می افتد که زنان در هنگام بارداری متوجه ابتلا شدن به دیابت شده اند. دیابت یا قند خون داشتن به این معنی است که گلوکز خون شما بسیار بالاست. این در حالی است که دیابت می تواند یک چشم انداز ترسناک باشد. ما به بیمارانمان اطمینان می دهیم که اکثریت قریب به اتفاق زنان پس از زایمان به حالت عادی بر می گردند. این امر با رژیم غذایی دقیق و ورزش امکام پذیر است.

اما بهترین عملکرد این است که اگر شما به دیابت های نوع 1 یا 2 مبتلا هستید یا سابقه ابتلا به دیابت را در خانواده خود دارید، بهتر است قبل از بارداری حتماً به پزشک متخصص زنان، بارداری و زایمان مراجعه کنید و تحت نظر پزشک باردار شوید. در ادامه موارد زیر را با هم بررسی می کنیم:

 

  • دیابت حاملگی از چه زمانی شروع می شود؟
  • تشخیص دیابت بارداری
  • برای درمان دیابت حاملگی چه بخوریم؟
  • عوارض دیابت بارداری بر روی جنین چیست؟
  • آیا قند بارداری خطرناکه؟
  • آیا دیابت بارداری بعد از زایمان از بین می رود؟

 

دیابت حاملگی از چه زمانی شروع می شود؟

دیابت حاملگی به این علت می تواند در دوران بارداری ایجاد شود زیرا که جفت هورمونی به نام لاکتوژن جفت انسان (HPL) تولید می کند ، که توانایی بدن در تولید انسولین را مهار می کند. بدون انسولین کافی – هورمونی برای کمک به بدن شما در جذب گلوکز یا “قند” است – گلوکز در جریان خون شما جمع می شود و باعث می شود سطح قند خون شما زیاد شود.

 

زنانی که باید از این امر آگاهی ویژه داشته باشند شامل :

افرادی که دارای شاخص توده بدنی بالا (BMI) هستند ، کسانی که در گذشته نوزادانی با وزن بیش از 4 کیلوگرم داشته اند، زنانی که در اقوام درجه یک خویشاوندی, افراد مبتلا به دیابت نوع 2 یا دیابت حاملگی داشته اند بیشترین آمار مبتلایان به دیابت بارداری را شامل می شوند. همچنین مطالعات نشان داده است که زنان با منشا آسیایی ، آفریقایی- کارائیب یا خاورمیانه نیز می توانند در معرض خطر بیشتری باشند. بانوانی که دچار اضافه وزن هستند و همچنین کسانی که دیابت پنهان دارند را نیز به این گروه اضافه کنید.

دیابت پنهان نوعی وضعیت قند خون است که در آن قند خون فرد بالاست. اما بالا بودن میزان قند خون به حدی نیست که بگویند دیابت دارد. اگر برای مثال افرادی که به دیابت دچار می شوند، قند خون 100 به بالا دارند این افراد همواره در نزدیکی مرز 100 هستند.

برخی از خانمها که در بالا آن ها را معرفی کردیم، بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به دیابت حاملگی قرار دارند و اگر خصوصیات خاصی دارید باید در مورد آن با پزشک یا متخصص زنان مشورت کنید. خانم دکتر مؤیدنیا متخصص بیماری های زنان، بارداری و زایمان می توانند به شما کمک کنند تا مشکل قند خون خود را برطرف کنید.

در حین سونوگرافی ، اگر پزشک معالج مقدار زیادی مایعات آمنیوتیک در اطراف نوزاد شناسایی کند ، به احتمال زیاد کودک شما با وزن زیادی به دنیا خواهد آمد و شما نیز ممکن است برای علائم بیماری تحت نظرگرفته شوید.

 

به نقل از ویکی پدیا:

دیابت بارداری به شرایطی گفته می‌شود که افزایش قند خون برای اولین بار، در طی دوران بارداری دیده شود. دیابت بارداری، تقریباً در ۴ درصد از بارداری‌ها بروز می‌کند. علت دقیق دیابت باردای مشخص نیست، ولی وجود برخی از سر نخ‌ها، در تشخیص زودرس این بیماری مؤثر است. با توجه به عوارضی که دیابت برای جنین و مادر باردار می‌تواند داشته باشد، پیشگیری و کنترل دیابت در طی دوران بارداری ضروری است.

 

تشخیص دیابت بارداری:

اگر پزشک شما احتمال دهد که شما در معرض خطر ابتلا به دیابت حاملگی هستید ، برای شما آزمایش تحمل گلوکز نسخه می شود. این تست در 24 تا 28 هفته بارداری انجام میشود. این تست به صورت ناشتا یک ساعت و دو ساعت بعد مصرف محلول قندی تکرار میشود.

 

در حالی که پزشک شما در اولین ملاقات با شما خطر ابتلا به دیابت حاملگی را تشخیص می دهد ، این بیماری معمولاً تا حدود نیمی از دوران بارداری شما بروز نمی کند. زنانی که به دیابت حاملگی مبتلا می شوند ممکن است متوجه تغییراتی در بدن خود نشوند ، اما علائمی که ممکن است مشاهده کنید شامل خستگی ، افزایش تشنگی یا عفونت های ادراری  مکرر است.

 

تشخیص دیابت حاملگی

برای درمان دیابت حاملگی چه بخوریم؟

در طول دوران بارداری خود را مجبور خواهید کرد که مصرف قند خود را کاهش داده و یک رژیم غذایی سالم و متعادل را برای مدیریت قند خون خود استفاده کنید. اگر چه من توصیه می کنم که همه مادران سعی کنند از رژیم غذایی سالم پیروی کنند .

پزشک شما به شما کمک می کند تا رژیم غذایی خود را تغییر دهید ، اما اگر قادر به کنترل موثر قند خون نیستید، ممکن است برای کمک به شما از تزریق انسولین یا قرص نیز استفاده شود.

 

عوارض دیابت بارداری بر روی جنین چیست؟

دیابت حاملگی با افزایش تولید انسولین می تواند بر کودک شما تأثیر بگذارد ، که می تواند منجر به افزایش وزن هنگام تولد یا خطر بیشتر زردی شود. با این وجود می توانید اطمینان داشته باشید که این شرایط به ندرت منجر به مشکلات جدی در سلامت نوزاد می شود.

 

اگر شما برای کنترل قند خون خود در حال استفاده از دارو هستید ، ممکن است لازم باشد در حدود 37 تا 38 هفته زایمان کنید.

 

بیماران همچنین باید از خطر ابتلای کودک خود به وضعیتی بنام هیپوگلیسمی آگاه باشند ، یعنی ممکن است که کودک شما با قند خون پایین به دنیا می آید. از شما خواسته می شود که هر چه سریعتر کودک خود را  تغذیه کنید و کودک شما به یک تست قند خون از پاشنه پا نیاز دارد تا اطمینان حاصل شود که میزان قند خیلی پایین نیست. در صورت بروز این مسئله ، ممکن است کودک شما برای تثبیت قند خون به فرمول خوراکی نیاز داشته باشد.

 

آیا قند بارداری خطرناکه؟

اکثریت زنانی که مبتلا به دیابت بارداری هستند ، نوزادان سالم و خوشبختی به دنیا می آورند و با داشتن یک رژیم غذایی سالم ، هیچ دلیلی برای نگرانی ندارند.شناسایی شرایط اولیه و مدیریت آن در طول دوران بارداری به کاهش خطر بروز هرگونه مشکلی برای شما و کودک در دوران بارداری و زایمان کمک خواهد کرد.

برخی از نوزادانی که به دلیل قند خون زیاد مادر رشد بیش از حد می کنند ، در معرض خطر عارضه ای به نام دیستوشی شانه قرار دارند که زایمان سر انجام شده و به دلیل اندازه بزرگ شانه، در هنگام زایمان شانه و بدن درکانال زایمان گیر می کنند. اگر احساس شود کودک شما در معرض خطر است ممکن است از 37 هفته یا زودتر به شما القاء زایمان داده شود. در بعضی موارد ممکن است سزارین نیز مد نظر گرفته می شود.

 

آیا دیابت بارداری بعد از زایمان از بین می رود؟

کسانی که دیابت بارداری را تجربه می کنند ، اغلب خوشحال می شوند که بشنوند که معمولاً یک بیماری موقتی است و به محض تولد بهبودی حاصل میشود.

اما آگاهی از این نکته مهم است که دیابت بارداری خطر ابتلا به دیابت را در مرحله بعدی زندگی افزایش می دهد ، بنابراین زنان مبتلا به دیابت بارداریباید تحت نظر گرفته شوند و برای کاهش احتمال ابتلا به این بیماری احتمالی در آینده، گام های ساده ای بردارند. این امر مستلزم داشتن یک شیوه زندگی سالم با مصرف قند کم و بررسی قند خون در هفته های بعد از زایمان ، و از آن پس به صورت سالانه با پزشک معالج خود است. تناسب اندام و در وزن ایده آل نیز خطرابتلای شما را کاهش می دهد.

در این مقاله از سایت خانم دکتر مؤیدنیا متخصص بیماری های زنان و زایمان در رشت سعی کردیم اطلاعات مفیدی در مورد دیابت در دوران حاملگی در اختیار شما قرار دهیم. ما به شما توصیه می کنیم در صورتی که احتمال ابتلا به قند بارداری را در آینده می دهید حتماً با یک متخصص زنان جهت مدیریت صحیح بیماری خود ملاقات کنید تا شما را ارزیابی کند و تمام توصیه های مورد نیاز شما را برای مدیریت شرایط و استقبال از یک کودک سالم در زمان رسیدن به شما ارائه دهد. همچنین خانم دکتر مؤید نیا متخصص بارداری و زایمان و بیماری های زنان می توانند به شما در حل مشکلات تان کمک کنند. با ما تماس بگیرید.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *